Snobrødsdej spejder opskrift

Snobrødsdej – Sådan laver du Snobrød (Den Ultimative Guide)

Snobrødsdej spejder opskrift

Ligesom så meget andet, er der mange måder at gøre tingene på.

I dette indlæg om Snobrød fra NaturHandel.dk, får du forskellige opskrifter efter dit behov.

Den hurtige: Med få ingredienser kan du lave en ganske fin dej. Smagen af røg og syltetøj er måske den du går efter.

Den smagfulde: Med flere ingredienser der får selve brødet til at smage af mere.

Den uden gær: Når du skal lave den dagen i forvejen – Og gerne vil undgå at køleskabet flyder over med dej 😉

Læs også: Tip: Sådan får du det perfekte snobrød

Bonus: Magiske tricks & Tilbehør til snobrød

bål med snobrød

Den hurtige snobrødsdej til 4 personer:

  • 300 ml lunkent vand
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk. olie
  • 500 g mel
  • 10 g gær
  • + Den hemmelige ingrediens (Et twist af natur)

Snobrødsdej spejder opskrift

Sådan laver du snobrødsdej

  1. Bland gæren i vandet.
  2. Tilsæt salt og olie
  3. Tilsæt melet under æltning. Tilbagehold lidt mel.
  4. Ælt godt igennem og lad hæve i ca. 45 min.
  5. Inden brug – Ælt da dejen godt igennem.

Hvis du ikke skal bruge den med det samme, så sørg for ikke at komme for meget gær i, ligesom du også bør give dejen god plads i skålen til at kunne udvikle sig.. Ellers risikerer du at have dej i hele køleskabet. – Læs alternativt min opskrift på snobrødsdej uden gær.

TIP!: Hvis du gerne vil have et brød der smager af mere – Så læs videre.

TIP 2!!: Snobrød kan tilsættes magiske ingredienser for en anderledes oplevelse – Læs her

Det smagfulde Snobrød

Denne opskrift er til, når brødet skal smage af mere.

Tip: Prøv nogle magiske ingredienser for at prøve noget andet end syltetøj 😉

Ingredienser til min. 16 snobrød:

  • 80 g smør
  • 10 dl mælk
  • 60 g gær
  • 2 spsk sukker
  • 1½ tsk salt
  • 1000 g hvedemel
  • 500 g grahamsmel
  • 6 spsk olivenolie

Sådan laver du det lækreste snobrød.

  1. Smelt smøret ved lav varme. Tilsæt mælk.
  2. Når blandingen er lunken – tilsæt gær.
  3. Rør blandingen 3 godt sammen med sukker, salt og begge hvedemel. (Tilbagehold lidt mel)
  4. Dejen æltes i olivenolie på bordet. Det er vigtigt at dejen ikke er hård, men smidig.
  5. Smør en skål i olivenolie og lad brødet ligge og hæve heri.

Dejen skal nu hæve i løbet af en times tid og bruges umiddelbart herefter.

Da der er brugt gær i dejen, er det en aktiv dej der løbende vil udvide sig. Derfor kan den ikke bare stå hele natten i køleskab, da du risikerer at den vokser ud af skålen. (Det har jeg selv prøvet, så det er bitter erfaring :))

Tip: Se det magiske tilbehør du også kan prøve

Koldhævet snobrødsdej

Ovenstående opskrift kan også koldhæves med halvdelen af gæren i 10 timer.

Alternativt skal du lave den med bagepulver i stedet.. Prøv dig frem med doseringerne.

snobrød

Snobrød uden gær

Hvis du vil undgå at det hæver ud i hele køleskabet, eller du vil lave den dagen i forvejen – Så brug bagepulver i stedet.

Brug blot en af ovenstående opskrifter og put bagepulver i i stedet.

Bagepulveret får først brødet til at hæve i det øjeblik det varmes op. Bruger du bagepulver, skal dejen snos ekstra tyndt rundt om din pind.

TIP: Prøv nogle magiske ingredienser for at peppe smagsoplevelsen op

Tilsæt noget natur:

Tag det som en sjov udfordring. Det er jo ikke fordi i skal ødelægge jeres oplevelse, men kunne det ikke være fedt at krydre sine snobrød med lidt ingredienser fra naturen??

Om det så er lidt mælkebøtte, lidt skvalderkål, lidt skovsyre eller måske du har noget fra køkkenhaven – Basilikum, purløg eller whatever. Prøv at hak det og ælt det ind i dejen inden du ruller pølsen og snor det.

Det giver en helt anden smag. Jeg har personligt prøvet det med skvalderkål og det var en kæmpe succes.

Det kan også være i har fundet nogle bær i naturen, som i kan mose og blande lidt sukker i – Som et alternativ til den medbragte syltetøj…

Man kan jo argumentere for at når nu man er ude i naturen, så skal man da udnytte det kæmpe spisekammer som det jo er. Ukrudt kan sagtens være et spændende krydderi.

Der er noget god læring for børn i at vide at mad kommer fra naturen og ikke fra supermarkedet.

Bemærk: De nyeste skud af planterne er oftest de bedste. Led efter yderligere planter man kan spise på Google.

Sådan får du det perfekte snobrød

  1. Bålet skal være et glødebål uden flammer.
    1. Det tager tid, men det er godt givet ud. Brug brænde som f.eks. bøg og eg, som laver gode gløder, men hold dig fra birk som hurtigt brænder ud.
    2. Regn med ca. en time fra du tænder op til bålet er helt klart med gløder.
    3. Hold gang i et lille flammebål i siden af bålpladsen, hvor du løbende producerer nye gløder. Hav en spade eller grilltang til at hjælpe med at rykke rundt på kullet.
  2. Brug en snobrødspind i har fundet og snittet til formålet. Der er også god læring i det. Det kan godt være at man kan købe en snobrødspind med aluminium der bager den bedre, men så skal man gøre op med sig selv hvad formålet med aktiviteten er.
    1. Brug en pind der er lige, ellers vil rotationen af snobrødet gøre at den bliver bagt mere nogle steder end andre.
  3. Hold pinden hen over gløderne og drej den meget langsomt rundt, så den bliver jævnt gylden brun overalt.
    1. Er pinden svær at holde findes der forskellige teknikker. Nogle steder er der sten som man kan bruge som støtte, ellers kan man bruge sine lår til at holde den stille mens man sidder på knæ.
  4. Dit brød er færdigbagt, når det nemt kan tages af pinden uden at der sidder noget dej tilbage.
  5. Lad det køle et par minutter og put dit fyld i.
    1. Har i fundet bær eller lignende kan i jo sagtens bruge disse i stedet for syltetøj.

Det gode snobrød tager tid. Og tålmodighed er der mangel på hos mange moderne børn. Gentag aktiviteten løbende og lær dine børn om vigtigheden ved også at stoppe op i hverdagen og bruge noget hyggetid på at lave et rigtig lækkert snobrød.

TIP!: Prøv også disse magiske ingredienser

snobrød

Magiske varianter af tilbehør til snobrød

Det er ikke kun mel, vand – Og syltetøj du kan spise i dit snobrød.

Herunder kommer jeg med nogle forslag til nogle magiske varianter du kunne prøve:

Snobrød med pølser

Har det aldrig faldet dig ind at du kunne putte andet end syltetøj i dit snobrød??

Prøv at lave den om til en fransk hotdog. Faktisk – Hvis du har købt de små pølser, kan du varme pølse og brød samtidigt på samme pind.

Der skal bruges lidt mere dej og det kræver lidt øvelse at få den til at være tæt. – Sæt pølsen helt tæt på pinden og sno brødet uden om. Til dette skal du nok bruge en lidt tykkere pind end normalt.

Put ketchup i, i stedet for syltetøj.

Alternativt kan du også lave en spids pind og grille pølsen separat på denne – Men jeg vil klart anbefale den første metode.

Snobrød med pesto

Er du glad for pesto og vil du prøve noget andet end syltetøj, så kan pesto faktisk også være en mulighed.

Da en pesto ofte er meget olieholdig, så bør du dog ikke bruge lidt så meget som du ville med marmeladen. Put det ned i hullet i snobrøddet, så det kommer helt ned til bunden.

Du kan også lave din egen skvalderkålspesto og gøre ukrudt til en nytteplante. Du skal bruge noget olivenolie, noget skvalderkål, noget revet ost, nogle nødder og lidt krydderier, f.eks. salt og peber. Evt. start med at separere ingredienserne og tilføje lidt af hver for at smage dig lidt frem til den perfekte kombination 🙂

Snobrød med bacon

Er du ligesom mig, en der bare ELSKER bacon?? Du kan jo vælge at stege noget bacon og putte det i dejen… Små stykker selvfølgelig, f.eks. bacon i tern. Du kan også vælge at putte stegte bacon tern sammen med ketchup ned i dit snobrød når det er bagt.

Det er som om alting bare bliver en lille smule bedre med bacon.

Skal du have bacon inden i dejen, så rul først dejen fladt ud – Drys en lille smule bacon på og rul den sammen så du har din pølse. Pølsen skal nu på snobrødspinden som normalt. På den måde har du bacon inden i og undgår at den bliver brændt på.

Snobrød med smeltet ost

Min mund løber allerede i vand med tanken. Hvis du har børn der skal have en mild ost, er det bare den du bruger. Hvis du selv er til de lidt stærkere, så skal du da ikke holde dig tilbage. Snobrødet er rigeligt varmt til at kunne smelte din ost og det smager himmelsk (Smager endnu mere himmelsk med både ost og bacon.

Personligt foretrækker jeg at putte cheddar i 🙂 Men det er en smagssag.

Du har jo næsten en verden af muligheder. Skinke og ost er også en mulighed der smager fantastisk.

Jeg kan ikke anbefale et snobrød med makrel i tomat 😉

Snobrød med chokolade

Det bedste til desserten er da chokolade. Hvis det skal være et såkaldt “Dessert snobrød” a la “Dessert pandekager”, så kan du med fordel putte lidt mere sukker i dejen i det du laver den.

Put chokolade ned i dit dampende varme snobrød og nyd nu en lækker dessert. Du skal selvfølgelig have hakket det så det kan komme ned i hullet, men det behøver ikke at være fint hakket chokolade.

Snobrød med skumfiduser

Skumfiduser og bål hører sammen. Snobrød og bål hører sammen… Så hvorfor skulle snobrød og skumfiduser ikke også gøre det?

Normale skumfiduser er bare lidt for store til at kunne komme ned i hullet i snobrødet, så enten skal de klippes/skæres i mindre stykker, eller også skal du finde nogle der er lavet som miniskumfiduser.

bål med snobrød

Historien om snobrød

Hvad er definitionen af et snobrød? Hvem har opfundet det? Hvor kommer det fra? Hvor længe har det været en tradition?

Mange spørgsmål – Jeg vil forsøge at besvare dem her.

Hvad er definitionen på et snobrød?

Et snobrød er et brød der først er rullet til en lang pølse, siden er dejen snoet rundt om en pind og sidst men ikke mindst er den lavet over bål.

Der er mange der vil sige at der ikke er tale om et rigtigt snobrød, hvis det ikke er lavet over bål.

Der findes ikke nogen smutveje til at lave et godt snobrød. Det kræver tid – Og det er hver dag med til at teste børns tålmodighed.

Hvem har opfundet det?

Snobrødet har højest sandsynligt fulgt med hhv. bålets og brødets opfindelse. I starten havde man jo hverken gryder, ovne eller noget andet. Derfor giver det mening at snobrødet skulle være opfundet ved netop at vikle det om en pind og stikke det ind i bålet.

På engelsk hedder det twisted bread.

Jeg har ikke fundet noget litteratur der kan pege på hvor det opstod først eller hvor det kommer fra. Men det er sandsynligt at antage at det hænger sammen med bålets og brødets opfindelse.

Gå på opdagelse i naturen. Find planter til dit snobrød eller smådyr med min Krible Krable Kasse.

Hvilket træ fungerer bedst til snobrød?

Når man laver snobrød med snittede pinde, er man ikke interesseret i at bruge træ der afgiver smag til brødet.

Undgå frugttræ og nåletræ. Træ som f.eks. birk eller nød er oplagte muligheder – F.eks. Hasselnød der ofte kan findes med rette størrelse pinde, der bare lige skal snittes i den ene ende for at blive perfekte.

Om snobrød

Snobrød er altid det første voksne tænker på at lave med deres børn, når de snakker om mad på bål.

Det er en klassiker. Og det handler om hyggen ved bålet.

Snobrød er også hyggeligt at lave – Hvis man da har lært sine børn lidt tålmodighed 🙂

For det tager tid at lave det perfekte snobrød. Dejen skal være perfekt og rammerne skal gerne være på plads fra start. Jeg guider dig her igennem hele processen, så i kan få en hyggelig oplevelse.

Snobrød og bål hænger uløseligt sammen. De fleste danskere har prøvet at lave et snobrød i løbet af deres opvækst.

Her i indlægget har du nu læst nogen af mine bedste opskrifter og tips & tricks til alternative snobrød der smager fantastisk.

Hvad er den bedste snobrødspind?

Selvfølgelig er en hjemmelavet pind at foretrække. Når en snobrødspind er lavet af træ, får brødet også smag af dette.

Der er stor forskel trætyperne. Vælger du en bambuspind, så fungerer det også – men de går også hurtigt i stykker.

Pinden skal være så lige som muligt og have en passende tykkelse så:

  1. Den ikke knækker
  2. Den er let at holde for målgruppen.
  3. Snobrødet er nemt at dreje og dermed give jævn varme rundt om brødet.

Fjern barken i den ende du vil bruge brødet på. Hvis du kan gøre det et par dage i forvejen, så træet lige når at tørre lidt, vil det være at foretrække.

Gode træsorter til snobrødspinde:

Bøg, Eg, Hassel, Birk, Ahorn, Pil eller frugttræer. Brug endelig ikke gran, da brødet får en forfærdelig smag af det.

7 comments

  1. […] også mine indlæg om Snobrødsdej med et twist af natur og mit indlæg om De bedste junior soveposer til […]

  2. […] Tip: Sådan laver du en snobrødsdej på ægte spejder manér […]

  3. […] Læs i øvrigt mit indlæg om snobrødsdej med et twist af […]

  4. […] Læs i øvrigt mit indlæg om snobrødsdej med et twist af […]

  5. […] Tip: Læs også mit indlæg om den bedste snobrødsdej […]

  6. […] Tip: Se også mit indlæg om det bedste snobrød […]

  7. […] Tip 2: Læs også mit indlæg om snobrødsdej […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *