Udgivet i Skriv en kommentar

Snobrødsdej spejder opskrift – Med naturens ingredienser

Snobrødsdej spejder opskrift

Snobrød og bål hænger uløseligt sammen. De fleste danskere har prøvet at lave et snobrød i løbet af deres opvækst. Det er meget populært blandt spejdere og institutioner, da det aktiverer den enkelte i at lave noget mad der smager godt.

Herunder gennemgår jeg nogen af de bedste opskrifter og giver råd om alternativer der smager lige så godt (Eller bedre)

Smukt bålfad fra bonfire

Smukt bålfad fra Bonfire til hygge i haven.

Bonfire snobrødspind

Bonfire er mærkevaren inden for båludstyr.

De laver selvfølgelig også snobrødspinde.

Kan bruges både til grillpølser og snobrød.

bonfire snobrødspinde til snobrød og snobrødsdej, pande og popcorn

Her er en bonuspakke hvor du får noget for pengene.

2 snobrødspinde, 1 pandekage pande samt en poptop til popcorn.

Om snobrød

Snobrød er altid det første voksne tænker på at lave med deres børn, når de snakker om mad på bål.

Det er en klassiker. Og det handler om hyggen ved bålet.

Snobrød er også hyggeligt at lave – Hvis man da har lært sine børn lidt tålmodighed 🙂

For det tager tid at lave det perfekte snobrød. Dejen skal være perfekt og rammerne skal gerne være på plads fra start. Jeg guider dig her igennem hele processen, så i kan få en hyggelig oplevelse.

Her er min opskrift på snobrødsdej til 4 personer:

  • 300 ml lunkent vand
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk. olie
  • 500 g mel
  • 10 g gær
  • + Den hemmelige ingrediens (Et twist af natur)

Snobrødsdej spejder opskrift

Sådan laver du snobrødsdej

  1. Bland gæren i vandet.
  2. Tilsæt salt og olie
  3. Tilsæt melet under æltning. Tilbagehold lidt mel.
  4. Ælt godt igennem og lad hæve i ca. 45 min.
  5. Inden brug – Ælt da dejen godt igennem.

Hvis du ikke skal bruge den med det samme, så sørg for ikke at komme for meget gær i, ligesom du også bør give dejen god plads i skålen til at kunne udvikle sig.. Ellers risikerer du at have dej i hele køleskabet.

Snobrød uden gær

Alternativt kan du i stedet bruge bagepulver i nogenlunde samme mængder. Bagepulver får først brødet til at hæve i det øjeblik det varmes op. Bruger du bagepulver, skal dejen snos ekstra tyndt rundt om din pind.

Tilsæt noget natur:

Tag det som en sjov udfordring. Det er jo ikke fordi i skal ødelægge jeres oplevelse, men kunne det ikke være fedt at krydre sine snobrød med lidt ingredienser fra naturen??

Om det så er lidt mælkebøtte, lidt skvalderkål, lidt skovsyre eller måske du har noget fra køkkenhaven – Basilikum, purløg eller whatever. Prøv at hak det og ælt det ind i dejen inden du ruller pølsen og snor det.

Det giver en helt anden smag. Jeg har personligt prøvet det med skvalderkål og det var en kæmpe succes.

Det kan også være i har fundet nogle bær i naturen, som i kan mose og blande lidt sukker i – Som et alternativ til den medbragte syltetøj…

Man kan jo argumentere for at når nu man er ude i naturen, så skal man da udnytte det kæmpe spisekammer som det jo er. Ukrudt kan sagtens være et spændende krydderi.

Der er noget god læring for børn i at vide at mad kommer fra naturen og ikke fra supermarkedet.

Bemærk: De nyeste skud af planterne er oftest de bedste. Led efter yderligere planter man kan spise på Google.

Sådan får du det perfekte snobrød

  1. Bålet skal være et glødebål uden flammer.
    1. Det tager tid, men det er godt givet ud. Brug brænde som f.eks. bøg og eg, som laver gode gløder, men hold dig fra birk som hurtigt brænder ud.
    2. Regn med ca. en time fra du tænder op til bålet er helt klart med gløder.
    3. Hold gang i et lille flammebål i siden af bålpladsen, hvor du løbende producerer nye gløder. Hav en spade eller grilltang til at hjælpe med at rykke rundt på kullet.
  2. Brug en snobrødspind i har fundet og snittet til formålet. Der er også god læring i det. Det kan godt være at man kan købe en snobrødspind med aluminium der bager den bedre, men så skal man gøre op med sig selv hvad formålet med aktiviteten er.
    1. Brug en pind der er lige, ellers vil rotationen af snobrødet gøre at den bliver bagt mere nogle steder end andre.
  3. Hold pinden hen over gløderne og drej den meget langsomt rundt, så den bliver jævnt gylden brun overalt.
    1. Er pinden svær at holde findes der forskellige teknikker. Nogle steder er der sten som man kan bruge som støtte, ellers kan man bruge sine lår til at holde den stille mens man sidder på knæ.
  4. Dit brød er færdigbagt, når det nemt kan tages af pinden uden at der sidder noget dej tilbage.
  5. Lad det køle et par minutter og put dit fyld i.
    1. Har i fundet bær eller lignende kan i jo sagtens bruge disse i stedet for syltetøj.

Det gode snobrød tager tid. Og tålmodighed er der mangel på hos mange moderne børn. Gentag aktiviteten løbende og lær dine børn om vigtigheden ved også at stoppe op i hverdagen og bruge noget hyggetid på at lave et rigtig lækkert snobrød.

Test det og prøv selv nye variationer.

Prøv dig frem. Denne guide er ikke den ultimative sandhed, men jeg håber at du har kunnet bruge den til noget.

Jeg giver mine bud på mulige variationer længere nede på siden

Tip: Skal du sove ude i naturen? Læs mit indlæg om de bedste junior soveposer til børn

Hvis du vil have en folder til naturens planter, så kig f.eks. på “Skovens planter” folderen

Se også vores udstyr til naturen, bl.a. insektglas, sommerfuglenet og vores naturplakater

Smukt bålfad fra bonfire

Smukt bålfad fra Bonfire til hygge i haven.

Bonfire snobrødspind

Bonfire er mærkevaren inden for båludstyr.

De laver selvfølgelig også snobrødspinde.

Kan bruges både til grillpølser og snobrød.

bonfire snobrødspinde til snobrød og snobrødsdej, pande og popcorn

Her er en bonuspakke hvor du får noget for pengene.

2 snobrødspinde, 1 pandekage pande samt en poptop til popcorn.

Flere varianter af Snobrød

Den ovenstående opskrift er når det skal være både nemt og simpelt.

Der findes et hav af andre opskrifter derude på nettet. – Og et hav af varianter og måder hvorpå du kan bruge dine snobrød.

Vil du have lidt mere smag i dit brød, kommer her en alternativ opskrift: (Halver eller fordobl alt efter antal)

Ingredienser til min. 16 snobrød:

  • 80 g smør
  • 10 dl mælk
  • 60 g gær
  • 2 spsk sukker
  • 1½ tsk salt
  • 1000 g hvedemel
  • 500 g grahamsmel
  • 6 spsk olivenolie

Sådan gør du

Smelt først smøret. Tilsæt mælk – Og når blandingen er lunken, tilsæt gær.

Rør disse 3 godt sammen med sukker, salt og fuldkornshvedemelet. Dejen æltes i olivenolie på bordet. Det er vigtigt at dejen ikke er hård, men smidig. Smør ligeledes en skål i olivenolie og lad brødet ligge og hæve heri.

Dejen skal nu hæve i løbet af en times tid og bruges umiddelbart herefter. Alternativt kan den koldhæves med halvdelen af gæren i 10 timer.

Da der er brugt gær i dejen, er det en aktiv dej der løbende vil udvide sig. Derfor kan den ikke bare stå hele natten i køleskab, da du risikerer at den vokser ud af skålen. (Det har jeg selv prøvet, så det er bitter erfaring :))

Alternativt skal du lave den med bagepulver i stedet.. Prøv dig frem med doseringerne.

Hvis du vil, kan du også her tilføje noget hakket natur, f.eks. skvalderkål, solbærblade eller lignende.

Andre varianter af snobrød

Det er ikke kun mel og vand – Og syltetøj du kan spise i dit snobrød.

Herunder kommer jeg med nogle forslag til nogle andre varianter du kunne prøve:

Snobrød med pølser

Har det aldrig faldet dig ind at du kunne putte andet end syltetøj i dit snobrød??

Prøv at lave den om til en fransk hotdog. Faktisk – Hvis du har købt de små pølser, kan du varme pølse og brød samtidigt på samme pind.

Der skal bruges lidt mere dej og det kræver lidt øvelse at få den til at være tæt. – Sæt pølsen helt tæt på pinden og sno brødet uden om. Til dette skal du nok bruge en lidt tykkere pind end normalt.

Put ketchup i, i stedet for syltetøj.

Alternativt kan du også lave en spids pind og grille pølsen separat på denne – Men jeg vil klart anbefale den første metode.

Snobrød med pesto

Er du glad for pesto og vil du prøve noget andet end syltetøj, så kan pesto faktisk også være en mulighed.

Da en pesto ofte er meget olieholdig, så bør du dog ikke bruge lidt så meget som du ville med marmeladen. Put det ned i hullet i snobrøddet, så det kommer helt ned til bunden.

Du kan også lave din egen skvalderkålspesto og gøre ukrudt til en nytteplante. Du skal bruge noget olivenolie, noget skvalderkål, noget revet ost, nogle nødder og lidt krydderier, f.eks. salt og peber. Evt. start med at separere ingredienserne og tilføje lidt af hver for at smage dig lidt frem til den perfekte kombination 🙂

Snobrød med bacon

Er du ligesom mig, en der bare ELSKER bacon?? Du kan jo vælge at stege noget bacon og putte det i dejen… Små stykker selvfølgelig, f.eks. bacon i tern. Du kan også vælge at putte stegte bacon tern sammen med ketchup ned i dit snobrød når det er bagt.

Det er som om alting bare bliver en lille smule bedre med bacon.

Skal du have bacon inden i dejen, så rul først dejen fladt ud – Drys en lille smule bacon på og rul den sammen så du har din pølse. Pølsen skal nu på snobrødspinden som normalt. På den måde har du bacon inden i og undgår at den bliver brændt på.

Snobrød med smeltet ost

Min mund løber allerede i vand med tanken. Hvis du har børn der skal have en mild ost, er det bare den du bruger. Hvis du selv er til de lidt stærkere, så skal du da ikke holde dig tilbage. Snobrødet er rigeligt varmt til at kunne smelte din ost og det smager himmelsk (Smager endnu mere himmelsk med både ost og bacon.

Personligt foretrækker jeg at putte cheddar i 🙂 Men det er en smagssag.

Du har jo næsten en verden af muligheder. Skinke og ost er også en mulighed der smager fantastisk.

Jeg kan ikke anbefale et snobrød med makrel i tomat 😉

Snobrød med chokolade

Det bedste til desserten er da chokolade. Hvis det skal være et såkaldt “Dessert snobrød” a la “Dessert pandekager”, så kan du med fordel putte lidt mere sukker i dejen i det du laver den.

Put chokolade ned i dit dampende varme snobrød og nyd nu en lækker dessert. Du skal selvfølgelig have hakket det så det kan komme ned i hullet, men det behøver ikke at være fint hakket chokolade.

Snobrød med skumfiduser

Skumfiduser og bål hører sammen. Snobrød og bål hører sammen… Så hvorfor skulle snobrød og skumfiduser ikke også gøre det?

Normale skumfiduser er bare lidt for store til at kunne komme ned i hullet i snobrødet, så enten skal de klippes/skæres i mindre stykker, eller også skal du finde nogle der er lavet som miniskumfiduser.

Historien om snobrød

Hvad er definitionen af et snobrød? Hvem har opfundet det? Hvor kommer det fra? Hvor længe har det været en tradition?

Mange spørgsmål – Jeg vil forsøge at besvare dem her.

Hvad er definitionen på et snobrød?

Et snobrød er et brød der først er rullet til en lang pølse, siden er dejen snoet rundt om en pind og sidst men ikke mindst er den lavet over bål.

Der er mange der vil sige at der ikke er tale om et rigtigt snobrød, hvis det ikke er lavet over bål.

Der findes ikke nogen smutveje til at lave et godt snobrød. Det kræver tid – Og det er hver dag med til at teste børns tålmodighed.

Hvem har opfundet det?

Snobrødet har højest sandsynligt fulgt med hhv. bålets og brødets opfindelse. I starten havde man jo hverken gryder, ovne eller noget andet. Derfor giver det mening at snobrødet skulle være opfundet ved netop at vikle det om en pind og stikke det ind i bålet.

På engelsk hedder det twisted bread.

Jeg har ikke fundet noget litteratur der kan pege på hvor det opstod først eller hvor det kommer fra. Men det er sandsynligt at antage at det hænger sammen med bålets og brødets opfindelse.

Gå på opdagelse i naturen. Find planter til dit snobrød eller smådyr med min Krible Krable Kasse.

Hvilket træ fungerer bedst til snobrød?

Når man laver snobrød med snittede pinde, er man ikke interesseret i at bruge træ der afgiver smag til brødet.

Undgå frugttræ og nåletræ. Træ som f.eks. birk eller nød er oplagte muligheder – F.eks. Hasselnød der ofte kan findes med rette størrelse pinde, der bare lige skal snittes i den ene ende for at blive perfekte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *