Krabbe Fiskestang Med Klemme Til Madding
Krabbe Fiskestang Med Klemme Til Madding

Krabbe Fiskestang Med Klemme Til Madding

Krabbefiskestang med klemme til madding.

Maddingen sættes på klemmen og fires ned på bunden, hvorefter man venter på at krabberne hiver sig på.

Stangen udgør ca. 35 cm

Få på lager
39,00 kr.
Inkl. moms
2-3 hverdages levering

Antal Pris Du sparer
5 37,05 kr. Op til 9,75 kr.
10 35,10 kr. Op til 39,00 kr.
20 31,20 kr. Op til 156,00 kr.

Sådan bruger du din krabbefiskestang med dine børn

En krabbefiskestang er en simpel måde for børn at fange krabber og studere dem.

  1. Først skal børnene introduceres i hvordan den virker. Det er vigtigt at de får at vide at de skal være tålmodige, for det klart nemmeste er at placere maddingen på klemmen og fire den ned på havbunden og vente.
  2. Nu skal de bare vente.
  3. Når der er bid, hales krabben op mod overfladen ved at dreje på hjulet (Og åbne låsen). Gør det i et jævnt tempo så der ikke kommer et ryk.
  4. Fra vandoverfladen tages krabben med et fiskenet og hældes op i spanden. Sørg for at den har godt med vand.
  5. Studer krabben, undersøg dens køn og se om den har alle 8 ben.

Børns tålmodighed er dog sjældent så lang, så de vil hele tiden andre/bedre steder hen. Det bedste er dog at vente på krabben, for den skal nok komme hvis den er sulten nok.

Tilbehør i kan have brug for sammen med din krabbefiskestang:

  • Spand
  • Fiskenet til børn
  • Evt. ståluld
  • Forstørrelsesglas

En spand giver sig selv – Det er en god idé at fylde vand i inden i begynder, så den er helt klar til det indsamlede.

Et fiskenet er en god idé, for krabben hænger ofte ved maddingen til den er oppe omkring vandoverfladen. Hvis i forsøger at tage den op alene med din krabbefiskestang kan i belaste stangen med vægten af krabben. Levetiden af krabbefiskestangen kan forværres og i risikerer at krabben dumper ned i vandet igen.

Du kan også købe forskellige fælder som fungerer som krabbefanger. Ilæg madding og vend tilbage nogle timer efter, eller dagen efter.

Anbefalet madding til din krabbefiskestang

Kyllinge inderfileter plejer jeg at bruge. De har en passende størrelse til at krabben kan få fat, ligesom deres størrelse gør at de ikke overbelaster dine krabbefiskestænger.

Kødpålæg har det med at falde fra hinanden når krabben skal sidde fast. Du kan også bruge en lille fisk, et stykke sild eller lign.

Krabber er havets skraldemænd og spiser rigtig mange ting – Men de lokkes specielt til af ting der lugter. F.eks. hvis i har en badebro, så er der helt sikkert også nogle muslinger i kan indsamle herfra.

Kvas et par muslinger og læg dem ind i ståluld (Sådan en metal grydesvamp) – Bind snoren fra krabbefiskestangen fast i stålulden. Du har nu en stor overflade som krabben kan hænge fast i og den går målrettet efter luften af musling.

Bemærk: Dette er ikke den miljømæssigt bedste løsning, men det er en mulighed hvis f.eks. klemmen er knækket. Du kan muligvis komme på andre løsninger til materialer der kan indeholde madding og hvor krabben kan sidde fast. Det skal bare være lette materialer som ikke flyder, så maddingen kan komme ned på bunden.

Om krabber

Krabber er havets skraldemænd. De spiser nærmest alt. Specielt døde dyr, men de kan også spise tang.

Krabber har deres skelet uden på. De er hårde uden på og bløde inden i.

Når krabber vokser, kravler de ud af deres skjold og gror et nyt og større skjold der i de første par uger er blødt indtil det hærder. Her er krabberne ekstra sårbare.

1 strandkrabbe kan lægge op mod 200.000 æg – Så det giver sig selv at de er langt nede i fødekæden og ikke mange % når at blive fuldvoksne.

Læs mere om krabber her

Krabberne kæmper tit med hinanden om føden og om damerne. Derfor er det ikke nødvendigvis et andet rovdyr der har været på spil hvis du finder en krabbe der mangler et ben. Det kan nemlig sagtens være en anden krabbe der har forårsaget uheldet.

Krabber har en evne til at regenerere deres ben, dvs. de kan vokse ud igen. Derfor kan du også være heldig at finde en krabbe der har en meget stor klo og en meget lille klo samtidigt, da den lille er en gammel der er revet af og som så er i gang med at vokse ud igen.

Gid vi mennesker havde de egenskaber. Så blev en amputation ikke længere et problem, for det vokser jo bare ud igen.

Sådan holder du en krabbe

Der er flere måder. Du kan holde bagerst på skjoldet lige oven over dens bagerst ben. Her kan den ikke nå dig med sine kløer. – Men du vil opleve at den spræller med sine ben, så den synes ikke det er sjovt at blive holdt sådan.

Hvis du har en mindre krabbe, så kan du også lave et hulrum i din hånd og skygge over den, så føler den sig mere tryg og vil blot gemme sig væk.

Her kan du se et eksempel på dels hvordan du holder en krabbe, men også hvordan du kan bestemme dets køn og undersøge dyret nærmere.

Hvordan formidler jeg krabber til børn?

Mange børn er i udgangspunktet bange for krabberne. De fleste tilfælde kan der arbejdes med, men det skal gøres rigtigt.

Mange børn er i udgangspunktet også nysgerrige på at lære og undersøge dyrene og det kan man bruge i sin formidling.

Når børnene fisker efter krabber er det vigtigt at de laver så meget som muligt af arbejdet selv.

Hav også gerne en beholder med vand klar som kan bruges som rørebassin.

Børnene skal selvfølgelig ikke stå og prikke til krabben med en pind, vi skal behandle dyrene ordentligt og vi skal lære at håndtere dem på en rigtig måde.

Derfor bør børnene kun røre ved krabberne med deres hænder – Også for at overvinde deres egen frygt.

Måske i endda er så heldige at i fanger en krabbe der har mistet sine kløer, så de kan prøve at holde på krabben uden risiko for at blive bidt.

Når jeg formidler med krabbefiskestang

Jeg har en ponton / badebro hvorfra min formidling foregår. Her får børnene udleveret en krabbe fiskestang og bliver vist hvordan de sætter maddingen på og langsomt sænker det ned i vandet. Nu skal maddingen blot ligge på havbunden og vente på at der kommer bid.

Den proces med at vente er der mange børn i dag der ikke er særligt gode til. De render frem og tilbage. Derfor er det også vigtigt ikke at have for mange børn nede på en gang så man mister kontrollen og overblikket. Hvis du f.eks. arbejder med 0. klasse børn, så er det langt fra alle der har lært at svømme endnu.

Derfor er det vigtigt at de ikke løber frem og tilbage på badebroen med risiko for at komme til at falde i vandet eller skubbe en af deres kammerater i vandet. De bør sidde stille og roligt med deres krabbefiskestang og vente.

Hvis du skal fange flyvende insekter kan jeg anbefale dig at kigge nærmere på mit sommerfuglenet

Hvor lever krabberne?

Der lever krabber i hele verden. Selvfølgelig forskellige arter fra forskellige steder i verden. Havene er jo forbundet, så de har mulighed for over tid at transportere sig selv til nye egne.

Faktisk er vores hjemmelevende bestand truet af en invasiv art kaldet “Asiatisk strandkrabbe”. Invasiv betyder at den dels ikke er hjemmehørende, men også at den konkurrerer mod de hjemmehørende og undertrykker / overtager deres domæne. De bliver med tiden altdominerende og kan være et problem for vores økosystem.

Det er ikke sandsynligt at de selv har kravlet hele vejen på havbunden, men verden er jo forbundet både i luften med fly og på havet med skibe. Der skal ikke ret meget til for at nogle krabbeæg f.eks. har ligget i en tank i et skib som så er blevet tømt på vores breddegrader.

De kan dog ende med at blive en nytte frem for en plage. De spiser Stillehavsøsters som også er en invasiv art. Den asiatiske krabbe kan producere 50.000 æg 3 gange om året og der hvor de virkeligt har slået sig ned kan man finde op mod 150 krabber på en kvadratmeter.

Lidt info om strandkrabberne

De lever i hele nordsøen og breder sig langt ind i østersøen. De lever ofte på lavt vand med 1-10 meter til havbunden. De største individer lever længere ude for bedre at kunne skjule sig for sine fjender. Specielt ved muslinge banker og tangbælter er det muligt at finde krabberne, da de her har nemt ved at skjule sig.

Du kan med fordel bruge et fiskenet til børn til at få krabberne det sidste stykke fra vandoverfladen og op i spanden. Fang dem dog først med en krabbefiskestang.

Hvordan ser den egentlig ud sådan en strandkrabbe?

Rygskjoldet på krabben er ret glat og formet som en trapez hen imod bagenden af krabben. Hvis den har tilspidsning i trapezen, samtidigt med at øjnene sidder tæt på hinanden, er det en almindelig strandkrabbe – Hvis den er mere flad i det, samtidigt med at øjnene sidder længere væk fra hinanden, så er der tale om den invasive art fra asien.

Øjnene sidder foran på stilke – Ja det ser lidt vildt ud. De er ret små og følsomme. Den kan kun bevæge sig fra side til side – Og går bedst sidelæns. Den kan ikke bevæge sit hoved overhovedet, fordi det er vokset sammen med dets rygskjold.

De kan variere meget i farverne, da det kommer helt an på havbunden de lever i. De vil gerne være så usynlige som muligt for at være så lidt udsatte over for angreb fra rovdyr. Føler den sig truet vil den løfte kløerne over hovedet og pege hen imod dig. Alternativt vil den forsøge at stikke af.

Farven kan skifte fra grålig til brunlig eller grønlig. Den er dels muligvis arvelig, men som sagt er det også krabbernes omgivelser der i høj grad er med til at bestemme hvilke farver de tilegner sig.

Lever de på sandbund, vil de være lysere i farven end hvis de lever på mudderbund. Strandkrabber bliver op til 5-6 cm brede i skjoldet.

Dem du fanger med din krabbefiskestang afspejler den havbund der er.

Sådan kender du forskel på en han- og en hun krabbe

Kig på underskjoldet. Her er der en “hale” – Den er klappet ind under kroppen, så den er ikke som du normalt ville tænke en hale som.

Hannens hale er spids i strukturen – En trekant. Du kan med et lille fladt værktøj forsigtigt åbne op her og se dens 2 tissemænd.

Hannens hale har 3 led.

Hunnen har en bredere hale og den er mere afrundet og har flere led end de 3 hannen har.

Hunnen opbevarer her sine æg og åbner løbende op for at ilte dem, så de har de bedste betingelser.

Hvordan vokser en krabbe?

Strandkrabben har et udvendigt hudskelet som beskytter den imod fjender. Når krabben vokser, bliver dens skelet for lille og den er derfor nødt til at kravle ud af sit skelet for at vokse. I en periode på et par uger efter skift, er den sårbar overfor fjender, da dens nye skjold er blødt og først hærder efter noget tid.

Krabber har en spændende udvikling, hvor de starter fra æg og klækker ud til nogle bittesmå, under 1 mm svømmende reje lignende ting.

De vokser og vokser. På et tidspunkt ligner de faktisk en slags hummer med deres hale. Den vokser ind under skjoldet og bliver til den krabbe vi kender.

Prøv også vores insektglas og kig nærmere på de øvrige dyr, f.eks. rejer som i kan fange ved vandet. En krabbefiskestang går rigtig godt sammen med noget af vores andet udstyr.

Hvad spiser sådan en krabbe?

Krabber kan lufte sig frem til føden. Og de kan lugte fra lang afstand igennem vandet. De lugter ved hjælp af deres følehorn som sidder på hovedet og indeholder små sanseceller der kan fange duftene i vandet. Den kan også lugte hvor det kommer fra, da den hele tiden skubber vand forbi dens gæller fra bagkroppen og fremad.

De spiser stort set alt – Man kalder dem også for havets skraldemænd.k De finder både muslinger og snegle, tang og lopper, fiskeæg og larver, planter mv. – Og specielt også døde dyr der falder ned til dem på havbunden er de gode til at spise.

Klosaksene bliver brugt dels til at fange dyrene med, men også til at spise med da de er gode til at løsne den spiselige del af byttet og føre det ind i munden som en ske.

Hvilke fjender har sådan en krabbe?

Fugle såsom sølvmåger og edderfugle er gode til at spise krabber. Også skrubber nyder godt af at spise dem. Men generelt er den god til at beskytte sig i sit skjold når det er hærdet. Mange krabber dør derfor inden de bliver voksne, da de her er nemmere at fange og spise for fisk.

De kan også blive spist af ål, hummere, ulke og specielt også andre krabber, så de er meget udsatte – Hvorfor det også er vigtigt for hunnen at lægge mange æg, da ikke mange når at blive fuldvoksne.

Den forsvarer sig med sine klosakse, men den er sårbar hvis fjenden kommer bagfra eller får fat i benene. Derfor har krabben en særlig mekanisme hvor den kan tabe benet. Krabben kan herefter stikke af – Og så kan den faktisk få det til at vokse ud igen.. Det tager bare lige 2-3 skalskifter før benet har sin fulde længde igen.

Fang dem med en krabbefiskestang.

3399
1 Enhed

Kunder, der købte denne vare, købte også